Bezoek Guatemala 2015

Indrukwekkend bezoek aan Guatemala in april 2015

_FLL5428Jaren geleden deed voorzitter Joland Slangen zijn kinderen de belofte dat hij ze ooit meenam naar Guatemala om de scholen die Pimma bouwde, te bezoeken. In april dit jaar werd de langverwachte reis gemaakt en bezochten Frank, Bart, Maaike, Tina en Joland Guatemala. Op eigen kosten overigens. Het vijftal vertelt:

Doel van onze reis was om alle projecten van Pimma te bezoeken en kritisch te bekijken. Tevens wilden we recent foto-en filmmateriaal maken, de kinderen ontmoeten en in gesprek gaan met zowel de leerkrachten als onze lokale partner, Fundamam. Natuurlijk werden we bij elk schoolbezoek weer overmand met grote dankbaarheid en vriendelijkheid. We waren aangenaam verrast door de hoge bezettingsgraad op de scholen en de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast viel het op, dat de meeste scholen zelf onderhoud plegen een aanvullende voorzieningen realiseren. Tevens neemt het aantal woningen rondom de scholen toe, zodat meer kinderen onderwijs kunnen genieten.

Escuela Villa Monica

In 2013 was er een hevige aardbeving in Guatemala en raakten woningen rondom één van de scholen zwaar beschadigd. Uit het restsaldo van een nieuwe school heeft Pimma daarom drie families geholpen en huisjes opgebouwd. Een huisje is vergelijkbaar met een halve garage in Nederland, de inrichting bestaat uit drie tweepersoonsbedden. De negen gezinsleden waren dolgelukkig met hun duurzame, nieuwe woning en bij aankomst was het huisje dan ook versiert met rood-wit-blauwe ballonnen.

Selectie nieuw project

We hebben een bezoek gebracht aan de plek waar de nieuwe Pimma-school gebouwd zal worden. Het was een tocht vol verrassingen: gedurende de rit op onverharde weg, kwamen steeds meer mensen in de open jeep zitten die hun kans schoon zagen om de route niet lopend af te hoeven leggen, uiteindelijk leverde dit een oververhitte radiator, maar uiteindelijk werd de plek van de nieuwe school bereikt.

’Nu zien we met eigen ogen wat Pimma al gedurende ruim 25 jaar voor die kinderen betekent.’’ Frank, Bart en Maaike

Escuela Blanche Dael

_FLL4857Een aangename verrassing was de ontmoeting met Maynoy Rafael Garcia . Bij de opening van deze school in 2006 was hij één van de leerlingen van deze basisschool, inmiddels zit hij op de middelbare school. Zijn toekomstdroom: advocaat worden.

We hebben in Guatemala veel armoede en criminaliteit gezien, waaruit de noodzaak van onderwijs blijkt. Ondanks dat, hebben we ook kunnen genieten van dit prachtige land, de grootste indianenmarkt van Chichicastenango, het meer van Attitlan, het chaotische busstation Los Encuentros en de prachtige natuur.

Deel dit bericht:


Pimma